Alva
Wat dit onderwerp te maken heeft met het verslaan van de Spanjaarden

Hij was de vijand van Willem van Oranje
external image alva.jpg
Alva is een sterke man, met een ijzeren vuist zoals we dat zeggen.De oudste zoon van Willem van Oranje was in Leuven door de soldaten van Alva gearresteerd,toen is op hij het schip gezet naar Spanje. Alleen maar omdat hij een christen was. Alva noemden de protestanten Ketters. Hij vond dat iedereen Rooms katholiek moest zijn.Als ze dat dan niet zijn waren werden ze meestal gemarteld en gedood. Toen Margaretha van Parma de plaats van Alva een keer moest in nemen,hebben heel veel mensen aan haar gevraagd of Alva en zij wat liever tegen de protestanten wouden doen. Dit noemen ze het smeekschrift Maar Alva had daar geen denken aan iedereen moest katholiek zijn, en niks anders.external image margarparma.jpg
Dit is: Margaretha van Parma
Spaans generaal en een belangrijk man van de Nederlanden aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog. Zijn echte naam luidt Fernando Álvarez de Toledo maar in Nederland is hij beter bekend onder de naam Hertog van Alva.

Fernando Álvarez de Toledo wordt in 1507 geboren in één van de oudste adellijke geslachten van Spanje. Zijn vader sterft vroeg en Alva wordt daardoor het grootste deel van zijn leven is hij erg streng - opgevoed door zijn grootvader. Al op 14 jarige leeftijd (1524) neemt de jonge Spanjaard deel aan krijgstochten tegen de Fransen. Het is het begin van zijn lange en in Spanje veel geroemde militaire carrière.

Het is 1533 als Fernando Álvarez de Toledo benoemdt wordt tot generaal. De Spanjaard heeft voor die tijd behalve tegen de Fransen ook tegen de Turken gevochten en zo naam gemaakt. Alva wordt vooral beroemd door zijn aandeel in de strijd bij Mühlberg in april 1547 en de veldtocht tegen het Schmalkaldisch Verbond die tussen 1546 en 1547 is.

In 1552 wordt Alva benoemd tot opperbevelhebber van de Spaanse troepen in Italië, maar als Maurits van Saksen een aanval van de Fransen tegen de Spanjaarden leidt keert hij snel terug naar zijn geboorteland. De aanval wordt gestopt. Ook in de oorlog van Filips II tegen de paus speelt Alva een belangrijke rol. Hij is in die periode een belangrijk man van Milaan en trekt op tegen het leger van de Kerkelijke Staat. Rome zelf valt hij niet aan maar wel weet hij paus Paulus IV te dwingen tot het tekenen van een vredesverdrag. Deze vrede duurt van 1556 tot 1557.