Wat dit onderwerp te maken heeft met het verslaan van de Spanjaarden
Dat Maurits Nieuwpoort heeft verslagen.

De slag bij nieuwpoort!!!

De Slag bij Nieuwpoort vindt plaats op 1 juli 1600 tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Het is de bekendste slag uit de Nederlandse geschiedenis.
Prins Maurits, bevelhebber van het Staatse leger, is op weg naar Duinkerken om beruchte kapers aan te pakken. Hij stuit onderweg
bij het havenplaatsje Nieuwpoort op de gecombineerde troepenmacht van Albrecht van Oostenrijk en de Spaanse generaal Mendoza. Het is Maurits’ eerste echte veldslag. Hij behaalt een klinkende overwinning.
external image piraten-nieuwpoort-afb1.jpg external image piraten-nieuwpoort-maurits.jpgNieuwpoort is een plaatsje aan de Vlaamse kust. Samen met Duinkerken is het omstreeks 1600 uitvalsbasis voor meedogenloze piraten, die met kaperbrieven van de Spaanse Nederlandse handelsschepen in Het Kanaal plunderen. Raadspensionaris Van Oldenbarneveldt ziet de oplossing: het militaire genie **Maurits** moet de kust piraatvrij maken Maurits ziet vooral de gevaren: hij moet een enorm leger buiten de grenzen van de Republiek brengen.

Dertienduizend man gaan uiteindelijk scheep in Vlissingen. Door ongunstige wind moeten ze alweer aan land bij Fort Philippine in Zeeuws Vlaanderen, vanwaar de legertrein (zestien kilometer lang!) optrekt naar Nieuwpoort. Daar wacht Maurits een grote Spaanse troepenmacht onder leiding van Albrecht. Op het strand raken de legers slaags, de middag van 2 juli. De Spanjaarden vechten met hun gezicht naar de wind en de zon - een vervelend nadeel. Als Maurits het perfecte moment kiest om zijn reserveruiterij in de slag te werpen, slaat de balans definitief naar de Nederlandse kant. (Hoewel, Nederlandse; op gravures is te zien dat Maurits' troepen uit grote contigenten huurlingen bestaan: Engelsen, Walen, Zwitsers en Duitsers).

external image albrecht-vii-van-oostenrijk.jpg
Dit is Albrecht van Oostenrijk

Gemaakt door: Stefan de Jong