De Watergeuzen.

Wat dit onderwerp te maken heeft met het verslaan van de Spanjaarden..
Geuzen zijn groepen mensen die voor de Prins maurits en Willem van Oranje vechten.

De Watergeuzen.external image Leiden.jpg

Watergeuzen zijn groote groepen mannen die tegen de spanjaarden vechten. Het onstaan van de naam komt zo:In 1566 boden 200 edelen een verzoekschrift aan Margaretha van Parma. Waar in ze vroegen of ze niet zo streng op wilde treden tegen hen. Margaretha schrok, maar haar raadsheer zij het zijn maar bedelaars (geuzen).
Ook waren ze opstandige manen want ze wouden geen belasting aan Flips II betalen. Daarom haden somige geen tong meer of een paar vingers kwijt dat ze gestrafd waren door de Instusty dat was de politie van de Spanjaarden.

De Watergeuzen bij Den Briel.

1 April 1572 toen de Watergeuzen op weg naar Texel zijn draaiden de wind ze kwamen bij Den Briel. Het bleek dat de spanjaarden op veldtocht waren. Ondertussen stonden de water geuzen voor de Noordpoort en eiste de stad op in naam van de prins van Oranje. Binnen de muren van de stad brak onmiddellijk paniek uit en veel mensen vluchtten de stad uit via de Zuidpoort. Toen Lumey dit ontdekte, stuurde hij alsnog soldaten naar de Zuidpoort en liet hij de Noordpoort in brand steken. De mannen beukten met een mast tegen de poort en drongen de stad binnen. En daar bleven ze.
Daarom word er ook wel gezegd op 1 april verloor Alva zijn bril dat betekendt dat op 1 april Alva zijn eerste stad kwijt was,

De Watergeuzen bij Leiden

In 1574 wordt de stad leiden door de de watergeuzen bevrijd:
De geuzen steken de dijken door zodat de de Watergeuzen door het water naar Leiden kunnen varen. Maar dat valt niet mee want de wind draait ze zitten een paar dagen in de regen. gelukig kunnen ze naar een paar dagen weer veder. Als ze bij leiden komen zijn de Spanjaarden aal lang weg want ze waren gevucht voor het water. Als ze in de stad komen delen ze witbrood met haring uit wat ze bij zig haden, elk jaar op 3 oktober herdenken ze dat om weer witbrood met haring te eten.

Gemaakt door Anne van Beek