Leiden ontzet







Zo'n 1200 Spaanse soldaten komen om. De Spaansche soldaten in Antwerpen, die juist de overwinning op de Mookerheide vierden, moeten hals over kop oprukken tegen de Zeeuwen. Haamstede wordt bij de prins in Delft gevangen gehouden.Alleen Holland en Zeeland zijn in handen van de opstandelingen. De zoon van de hertog van Alva, Don Frederik, houdt Leiden in een wurggreep, nadat hij Haarlem heeft ingenomen. Als Leiden valt is het gebeurd met de opstand. Leiden moet hoe dan ook behouden blijven. Van Oranje laat daarom de dijken doorsteken.
De forten Liefkenshoek en Lilloo, links en rechts van de Schelde vlak bij de haven van Antwerpen.







De Zeeuwen helpen de Hollanders een ontzetvloot te vormen om Leiden te redden. Zierikzee, Vlissingen, Middelburg, dat een jaar lang belegerd is geweest, Veere en Arnemuiden brengen geld bijeen. Het algemeen belang staat voorop.

Links: De watergeuzen trekken naar Leiden nadat het hele land tot Rotterdam onderwater was gezet. Leiden moest ook na maanden belegering behouden blijven voor de opstand, anders was alles voor niets. Op de prent de vlag van de opstand: De prinsenvlag, Oranje, wit en blauw. Later werd de vlag rood, wit en blauw.


gemaakt door Perry de vries