Wat dit onderwerp te maken heeft met het verslaan van de Spanjaarden.
Maurits heeft zelf mee gevochten, hij was een belangrijke generaal en heeft veel overwinningen op zijn naam staan, denk maar aan Breda.

MAURITS LEVEN

Maurits, de zoon van Willem van Oranje en Anna van Saksen, werd in 1567 geboren op het Duitse kasteel Dillenburg in Duitsland en werd tot tiende jaar het meest opgevoed door zijn vrome oom Jan van Nassau. Zijn moeder Anna van Saksen was enkele jaren na zijn geboorte gesnapt. Op den duur werd zij 'gek'. Zijn vader, Willem van Oranje, leerde hij pas kennen toen hij hem in 1577 liet overkomen naar de opstandige gewesten hij studeerde in Leiden. Na zijn vaders dood in 1584 trad de jonge Maurits in zijn vaders voetsporen op zijn zeventiende volgde hij zijn vermoorde vader op als stadhouder van de gewesten Holland en Zeeland. Enkele jaren later is hij ook stadhouder van Overijssel, Utrecht en Gelderland. external image maurits2.jpg

Zijn leven stond van jongs af aan in het teken van de oorlogvoering. Hij was nog maar een tiener toen hij als stadhouder de militaire leiding kreeg over een leger dat volop in oorlog was met Spanje. Maar Maurits bleek over grote militaire kwaliteit en inzicht te beschikken en boekte al gauw het ene succes na het andere, waarvan de slag bij Nieuwpoort in 1600 het bekenst is. Tijd om te trouwen had hij kennelijk niet. Niet dat hij geen relatie had: de populaire militair kreeg bij zes vrouwen acht kinderen, waarvan drie bij Margaretha van Mechelen.
external image Mechelen.jpg

Maurits van Nassau was stadhouder van vijf Nederlandse gewesten, door velen gevierd als de kampioen van het gereformeerd protestantisme, in heel Europa beroemd om zijn militaire vernieuwingen. Voor het kind van een geesteszieke moeder (Anna van Saksen) en een vader die zijn familiefortuin had verspeelt in een opstand tegen een vorst, was hij nog goed terechtgekomen. Maurits was bij velen buitengewoon populair en lag goed bij de plaatselijke bevolking.Hoe dat komt dat weten we niet. Maar Maurits was niet bij iedereen geliefd. Voor sommigen was hij een tiran en moordenaar. hij overleed in 1617 aan de pest.

gemaakt door: Mirte Burggraaf