external image SpaanseSoldaat.jpg external image 1dced910-3413-430a-a12e-ded8ea468e00_1207834193459-helm.jpg
Dit is een spaanse soldaat Don pacheo


Kleding in de 2e helft van de 16e eeuw

Spanje is nu het rijkste land van Europa. Dit kwam omdat ze goud gevonden hadden in Amerika. Door de 80-jarige oorlog brachten de Spanjaarden hun mode mee naar Nederland. Filips II was op dat moment koning van Spanje en Heer der Nederlanden. Hij was een zwaargelovige katholiek en hij verbood kleding die opviel en de vrouwen moesten alles bedekken. Vrouwen droegen in die tijd dan ook steile en zwarte rokken. Zwart werd de meest gedragen kleur. Sommige delen van de kleding werden stijf opgevuld. De vrouwen droegen hoog gesloten jurken, waaruit een klein geplooid kraagje kwam.Mannen in Spanje droegen na het verbod op luxe van Filips II een onversierde kraag.
In Spanje hadden de mannen een puntbaard en een snor. De schoenen waren dicht en donker.
Veel mannen droegen schouder capes. Ze droegen korte pofbroeken over strakke kousen.
In ons land werden geplooide kragen ook gedragen. Wanneer ze heel groot waren, werden ze hier wel "molensteenkragen" genoemd. Hoofd en hals verloren hun bewegingsvrijheid. Ze zaten in een witte kanten kraag met stijve pijpplooien.Het zwart onder de kraag was als kleur misschien niet mooi, maar de gebruikte stoffen waren dat wel, omdat ze kostbaar waren. Het is dan ook niet zo vreemd dat de Staten van Holland in 1596 een weeldebelasting op zijde en satijn invoerden.Wél praktisch waren de gebreide elastische kousen die in deze periode in de mode kwamen. De adel wilde graag zijden kousen met mooie patronen en goud- met zilverdraad. Ze kwamen mooi uit onder de korte, donkere en stijf opgevulde pofbroeken van de mannen.

De baroktijd ontstond rond 1600 in Nederland. in die tijd droegen ze dure, lichte stoffen, veel versieringen, sieraden. In de kleding gebruikten ze borduurwerk en veel kant. Wat de kooplieden aan hadden vond iedereen erg mooi. Door de handel waren zij rijk geworden en dat lieten ze zien in hun kleren. In Nederland werd dit de Gouden eeuw genoemd.

Eerste helft 17e eeuw
Spanje werd steeds minder machtig. Frankrijk met koning Lodewijk XIII werd steeds machtiger.
De Spaanse kleding moest aangepast worden. De opvullingen verdwenen, waardoor kleding veel natuurlijker werd. Ook de kleuren veranderde, ze werden lichter en vrolijker. De molensteenkragen werden zonder steun en stijfsel gedragen, waardoor het haar ook weer langer kon zijn. Vooral de mannenkleding ondergaat hevige veranderingen. De mode wordt sterk beïnvloed door officierskleding die aan het Franse hof werd gedragen. De broeklengte bleef tot de knie, maar de spleten onderaan de broek, konden nu met knopen worden gesloten. Voor mannen waren er in de 17e eeuw speciale kleermakers. Voor dameskleding en kinderkleding kon je terecht bij een wollennaaister.