vechten met behulp van water heeft te maken met het verslaan van de Spanjaarden.

Jan Haring is een geus met veel lef. hij redt vele levens van vluchtende geuzen de geuzen leider Soney ziet een kans om de Diemdam te verroveren. en even later in het jaar een vlag van de Spaanjaarden pikt. troepen Spaanse soldaaten komen uit Amsterdam om de geuzen te verjagen. Jan Haring houdt een klein stukje dijk voor zich zelf hij houdt veel soldaten tegen terwijl de geuzen ontsnappen en in hun boten springen om naar de Monickedam te vluchten Jan Haring ziet een kleine kans om te ontsnappen hij springt in het water terwijl de kogels links en rechts in het water terechtkomen.

Jan Haring speelt op nieuw en helderol in 1573 bij de slag van zuiderzee.de geuzen onder het bevel van Corneliz Dirkz leveren een slag van een Spaanse vloot.geuzen vechten op het dek van het schip van Bossu(generaal van de spanjaarden)de verdedegers van het schip moeten zich terug trekken in het ruim van het schip.waar ze toch nog dapper terug vechten. Jan Haring klimt in de mast enverjaagt de mannen die bij de mast staan. en snijdt de adrimaalsvlag los
Jan Haring klimt in de Inquisitie en haalt de vlag naar beneden
Jan Haring klimt in de Inquisitie en haalt de vlag naar beneden

hij probeert naar beneden te klimmen maar vanuit een luik schiet een spaanse soldaat hem in de borst hij valt in zee en sterft.zijn vrienden vissen hem uit het water en brengen hem naar het stadhuis. de adrimaalsvlag wordt opgehangen in een grote kerk. de geuzen winnen de strijd en nemen 300 mannen gevangenen waaronder Bossu. en zorgen dat de spaanse soldaten uit Amsterdam jagen.